Nog maar twee dagen oud, en nu al onderwerp van onderzoek door de autoriteiten. Zowel in de VS als in Europa loopt onderzoek naar vermeend machtsmisbruik van Apple.

De nieuwe muziekdienst van Apple die deze week officieel is gelanceerd, wordt nu al uitgebreid onderzocht door Amerikaanse autoriteiten. Justitie is in New York en Connecticut een onderzoek begonnen naar afspraken die Apple maakte met de muziekindustrie, werd dinsdag bekend.

Aanklagers in de staten willen weten of platenbazen mogelijk door Apple onder druk zijn gezet om nummers terug te trekken uit concurrerende streamingdiensten. Apple Music is alleen voor abonnees toegankelijk, terwijl concurrenten als Spotify en Pandora ook gratis te gebruiken zijn, met veel advertenties. Apple zou mogelijk zijn sterke marktpositie hebben misbruikt om de concurrentie op achterstand te zetten.

De muziekcatalogus van Apple Music bevat volgens ingewijden van persbureau Bloomberg onder meer nummers van Taylor Swift. De populaire zangeres haalde haar muziek eerder weg van Spotify.

De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC (Federal Trade Commission) liet vorige maand al weten het nieuwe paradepaardje van Apple onder de loep te nemen. Ook in de Europese Unie zouden autoriteiten onderzoek doen naar de streamingdienst, kwam eerder op basis van ingewijden naar buiten.

Apple Music is een combinatie van muziekspeler iTunes en streamingdienst Beats Music, een uitvloeisel van de overname van Beats Electronics vorig jaar. Apple is nog volop bezig met het proces om muziekcatalogi van artiesten te bemachtigen voor zijn dienst. Het bedrijf uit Cupertino beloofde maandag dat er meer dan 30 miljoen nummers beschikbaar zullen zijn wanneer Apple Music eind deze maand te gebruiken is.

Lees ook

Apple Music: dit krijg je in vergelijking met Spotify

Met een extra half miljard van investeerders hoopt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl